Episode 66
Ερημιά. Ευγένιος Ο Νηλ
Υπόθεση
Το έργο Ερημιά (Ah, Wilderness!) του Ευγένιου Ο’ Νηλ είναι μια σπάνια, τρυφερή και νοσταλγική κωμωδία που διαδραματίζεται στις αρχές του 20ού αιώνα, σε μια μικρή πόλη του Κονέκτικατ, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας το 1906. Η ιστορία επικεντρώνεται στην οικογένεια Μίλερ και ιδιαίτερα στον 17χρονο Ρίτσαρντ, έναν ρομαντικό νέο που ανακαλύπτει τον έρωτα, την επανάσταση της εφηβείας και τα πρώτα του βήματα προς την ενηλικίωση.
Ο Ρίτσαρντ είναι ερωτευμένος με τη γειτόνισσά του, Μιούριελ, αλλά ο αυστηρός πατέρας της ανακαλύπτει τα ερωτικά γράμματα του νεαρού και απαγορεύει τη σχέση τους. Απογοητευμένος, ο Ρίτσαρντ αποφασίζει να βγει έξω με φίλους, να πιει αλκοόλ και να γνωρίσει την «αληθινή» ζωή, οδηγούμενος σε μια εμπειρία που τον σημαδεύει. Η οικογένειά του, από την άλλη, ανησυχεί για το μέλλον του, αλλά στο τέλος, το έργο τελειώνει γλυκά και αισιόδοξα, με τον ήρωα να συνειδητοποιεί ότι η αγάπη και η οικογενειακή θαλπωρή είναι οι πιο σημαντικές αξίες στη ζωή του.
Χαρακτήρες και σκιαγράφησή τους
Ρίτσαρντ Μίλερ: Ο 17χρονος πρωταγωνιστής είναι ένας ρομαντικός και ιδεαλιστής νέος που διαβάζει «ανατρεπτικά» βιβλία και θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο πέρα από τους περιορισμούς της μικρής του πόλης. Είναι ευαίσθητος, παρορμητικός, αλλά και βαθιά συναισθηματικός.
Νατ Μίλερ: Ο πατέρας του Ρίτσαρντ, ιδιοκτήτης εφημερίδας, είναι ένας στοργικός αλλά συγκρατημένος άνθρωπος που προσπαθεί να καθοδηγήσει τον γιο του χωρίς να είναι αυστηρός.
Έσι Μίλερ: Η μητέρα του Ρίτσαρντ, μια τρυφερή αλλά υπερπροστατευτική γυναίκα που ανησυχεί συνεχώς για τις επιλογές του γιου της.
Σιντ και Λίλι: Ο θείος και η θεία του Ρίτσαρντ, που προσφέρουν κωμικές και συγκινητικές στιγμές, ιδίως λόγω του προβλήματος αλκοολισμού του Σιντ.
Μιούριελ ΜαΚόμπερ: Η αγαπημένη του Ρίτσαρντ, ένα κορίτσι που υποφέρει από τις υπερβολικές παρεμβάσεις του αυστηρού πατέρα της, αλλά τελικά αποδεικνύει την αγάπη της για τον Ρίτσαρντ.
Μπελ: Η μεγαλύτερη γυναίκα που συναντά ο Ρίτσαρντ όταν αποφασίζει να αψηφήσει τις αξίες του, αλλά η εμπειρία του μαζί της τον επαναφέρει στον αληθινό του εαυτό.
Ιστορικό και κοινωνικό υπόβαθρο
Το έργο τοποθετείται στις αρχές του 20ου αιώνα, μια περίοδο όπου η Αμερική γνώριζε μεγάλες αλλαγές. Η νεολαία άρχιζε να αμφισβητεί τις αυστηρές ηθικές αξίες, ενώ η άνοδος της βιομηχανίας και των κοινωνικών κινημάτων έφερνε νέες προοπτικές και προκλήσεις. Ο Ο’ Νηλ, αν και γνωστός για τα σκοτεινά του έργα, σε αυτή την περίπτωση επιλέγει μια πιο γλυκιά και νοσταλγική προσέγγιση, παρουσιάζοντας έναν κόσμο γεμάτο αθωότητα και ζεστασιά.
Πρώτες παραστάσεις
Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Broadway στις 2 Οκτωβρίου 1933, στο Guild Theatre, με πρωταγωνιστή τον George M. Cohan στον ρόλο του Νατ Μίλερ. Στην Ελλάδα, δεν έχει παρουσιαστεί συχνά, καθώς το κοινό έχει ταυτίσει τον Ο’ Νηλ με τα πιο τραγικά και απαισιόδοξα έργα του.
Τι αποκομίζει ο θεατής
Σε αντίθεση με τα περισσότερα έργα του Ο’ Νηλ, που χαρακτηρίζονται από σκοτεινά θέματα και τραγικές εξελίξεις, το Ερημιά προσφέρει μια αισιόδοξη ματιά στην οικογενειακή ζωή και την εφηβεία. Ο θεατής φεύγει από την παράσταση με μια αίσθηση γλυκιάς νοσταλγίας, καθώς το έργο μιλά για τις μικρές στιγμές που διαμορφώνουν την πορεία της ζωής μας. Ο Ο’ Νηλ καταφέρνει να αποδώσει την ανασφάλεια, την ελπίδα και τα όνειρα της νεότητας με έναν τρόπο που κάνει το έργο διαχρονικό.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Ευγένιος Ο’ Νηλ (1888-1953) θεωρείται ο μεγαλύτερος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας του 20ου αιώνα. Γιος ενός διάσημου ηθοποιού, μεγάλωσε μέσα στο θέατρο, αλλά πέρασε μια ταραχώδη ζωή γεμάτη προσωπικές τραγωδίες, εθισμό και ασθένειες. Το έργο του επηρεάστηκε από τον εξπρεσιονισμό, τον νατουραλισμό και τις ψυχαναλυτικές θεωρίες, δημιουργώντας μερικά από τα πιο σημαντικά αμερικανικά δράματα, όπως το Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα και το Ο παγοπώλης έρχεται.
Το Ερημιά είναι ένα μοναδικό έργο στη δραματουργία του, καθώς διαφέρει αισθητά από το υπόλοιπο ρεπερτόριό του. Ενώ τα περισσότερα έργα του εστιάζουν στη μοίρα, την απόγνωση και τις καταστροφικές οικογενειακές σχέσεις, το Ερημιά αποπνέει αισιοδοξία και τρυφερότητα. Είναι ένας φόρος τιμής στη νεότητα, στην αθωότητα και στις μικρές στιγμές που καθορίζουν το πέρασμα στην ενηλικίωση.
Η ιστοσελίδα μου
Τα Podcast μου:
https://angeligeorgiastoryteller.gr
https://mithoikaipolitismoi.gr
https://akougontasmetingeorgia.gr
https://theatromeangeligeorgia.gr
Το κανάλι μου στο you tube
https://www.youtube.com/@angeligeorgia808
Facebook σελίδα Αγγελή Γεωργία:
https://www.facebook.com/angeligeorgia
Facebook σελίδα Μύθοι και πολιτισμοί:
https://www.facebook.com/mythoikaipolitismoi
email: angeligeorgia.storyteller@gmail.com